Torrlagrad köttbit – Del 1

Innehåll: 910g inte särskilt välmarmorerad entrecôte

Eller vad det nu kan tänkas heta på svenska. ”Dry aged” heter det på engelska i alla fall. Principen och genomförandet är mycket enkelt. Ta en köttbit och låt den ligga. Efter 30-45 dagar är den (sägs vara) som bäst. Optimala förhållanden är 3 - 5 °C och en luftfuktighet på 70 – 80 %.

Detaljerna är inte mycket svårare heller. Som namnet antyder är det rätt viktigt att köttbiten torkar en del, så det går inte att lägga den direkt på en tallrik, utan man bör ha något galler av något slag. Jag tog en liten portabel, oanvänd grill som passade perfekt. Det kan vara värt att ställa lite vatten under köttet för att få upp luftfuktigheten lite, annars kan den torka ihop lite mer än önskat.

Val av köttbit kan också vara lite av vikt. Enligt vad jag läst så bidrar fettet i köttet till mycket av smaken vid lagringen, så se till att välja en välmarmorerad köttbit. Men det gör du ju å andra sidan oavsett vad du ska ha köttet till, eller hur?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>