Torrlagrad köttbit – Del 2

Skördetid! Ja nu var det i.o.f.s. några dagar sen vi skördade den (1 månad för att vara exakt) men jag är nu bosatt i Stockholm och har inte haft så mycket tid över att skriva som jag kanske hade velat.

Hur som helst fick köttbiten fick ligga i totalt 33 dygn och mysa. Detta var nog, med facit i hand, lite i överkant för en köttbit utan kappa och och ben kvar. Ett kylskåp är relativt torrt, och när vi tog fram köttbiten hade den gått från 910 g till 620 g, vilket var lite väl mycket viktförlust.

Inuti såg dock köttet väldigt fint ut. Och efter att ha skurit bort de mindre aptitliga torkade delarna så var vi nere på 380 g kött, vilket är så lite som 41% av ursprungsvikten.

Men gott blev det, och skoj att steka dem var det också. I.o.m. att köttbitarna har torkat en del, så ville de väldigt ogärna släppa ut något vatten i stekpannan, och bryntes därmed väldigt fint på en gång. Smaken och konsistensen påminde av någon underlig anledning lite om stekfläsk eller bacon.

Så, var det värt det? Nej, det tycker jag nog inte. Däremot kan det nog vara värt att prova 7 – 14 dygn istället. Dels behöver man då inte upplåta halva kylskåpet till en köttbit lika lång tid, dels kommer man inte tappa lika mycket vikt på köttet.

 

Publicerat i Mat