Semihalstrad lax

Jag läste i en bok om en kock som lade fisk i vin med endast skinnet ovanför ytan, och sedan tillagade denna under en salamander. Det önskade resultatet är krispigt skinn och perfekt kokt fisk. Jag har dock ingen aning om vad den här metoden kallas, så det får heta semihalstrad för stunden.

Fjällad lax. Snarlik ofjällad lax.

Jag plockade upp en bit lax på vägen hem från skolan för att prova på detta. Väl hemma var första steget att fjälla laxen. Det finns säkert bättre sätt att göra detta på, men jag sätter i alla fall den vassa änden av kniven motströms fjällen och skrubbar på. Fjällen i sin tur flyger som projektiler åt alla håll och kanter och lämnar fisken som ensam fjällfri del i köket.

Sedan styckades denna bit upp i två portioner och skar ett par snitt i skinnet på dem (med mycket möda och stort besvär) för att fettet under skinnet ska frigöras under tillagningen.

Två misshandlade laxfiléer.

Efter detta lade jag dem i en panna, saltade och pepprade och hällde på ”vin” beståendes av vinäger, salt och vatten.

Först här går det upp för mig att laxfiléer är formade som kilar och att det är helt omöjligt att ha allt kött under vattenytan samtidigt som allt skinn är ovanför. Men det var ju inte läge att vända om nu, så jag fick kompromissa lite. In i ugnen bar det av i alla fall, och det fick stå på grillläget (utan varmluft) på 250 grader i 10 minuter.

Serverat med broccoli och beurre blanc.

Resultatet blev faktiskt rätt så gott. Inget fantastiskt, men rätt utfört så är det nog en höjdare. Det blev en aning överkokt, men de krispiga delarna av skinnet var riktigt gott.

En notering från serveringen är att jag tyckte det var ”billigt och bra” med bara broccoli. Bara broccoli blir väldigt, väldigt tröttsamt efter ett par tuggor.

Inför framtiden

Detta är definitivt någonting jag kommer göra igen, MEN dessa saker tror jag är bra att göra annorlunda:

  • Gör en saltlake nästa gång. Orkade inte den här gången, men det blir bättre.
  • Pensla olja på skinnet så det krispar sig bättre.
  • Använd riktigt vin. Det är inte riktigt samma sak med vinäger.
  • Använd inte en svart stekpanna. Den svarta färgen absorberar värmestrålningen bättre så att vätskan värms upp snabbare, men tanken var ju att vätskan skulle värmas långsamt medan skinnet grillades.
  • Det kan nog vara bra att ha ugnsluckan öppen en del, så går det ännu långsammare att värma upp vätskan.
  • Håll koll på temperaturen. 10 minuter var taget ur det blå och lika så temperaturen. Men i mitt val av stekpanna fick inte termometerstickan plats, så jag fick klara mig utan. När jag nästa gång använder en glasform istället så ska den nog få plats.
Publicerat i Mat